הררי יפעת

מורים ומורות, לפי תפיסתנו, מנהיגים את קבוצת התלמידים אותה הם מלמדים או מחנכים, אשר יכולת ההנהגה שלהם מבוססת על בקיאותם בתחומי הדעת אותם הם מלמדים ועל יכולותיהם האישיות והבין-אישיות.
במסלול לחינוך העל-יסודי בדוד ילין אנו מאמינים כי ההוראה היא המרחב העיקרי למפגש חינוכי משמעותי בין המורה לתלמיד. לכן חשובה לנו מקצועיותם של המורים לעתיד: מומחיותם בתחומי הדעת ובדרכי הוראתם ויכולתם לקיים מגע חינוכי עם תלמידיהם.
חשוב לנו שמורי העתיד ידעו להיות רגישים לתלמידיהם, קשובים לצורכיהם ושיהיו בעלי יכולת להעצימם ולפתחם, הן בתחומי הידע והן מבחינה אישית.
צוות המסלול מורכב ממרצים ומדריכים המשלבים בין מומחיות בתחום אותו הם מלמדים ובין ניסיון עשיר בחינוך ובהוראה והיכרות עמוקה עם מערכת החינוך.
הומוגני? לא אצלנו
הסטודנטים והסטודנטיות במסלול העל-יסודי לומדים כיצד ללמד בכיתות שאוכלוסייתן מגוונת ומורכבת, כיצד לזהות את הצרכים הייחודיים של כל תלמיד וכיצד לתת מענה לצרכים אלו.
הלימודים במסלול העל יסודי משלבים בין למידה עיונית, בתחומי החינוך ובתחומי הדעת בהם מתמחים הסטודנטים, ובין עבודה מעשית המאפשרת היכרות והתנסות משמעותית בעבודת החינוך ובקשר וליווי בני נוער בבתי הספר.
הסטודנטים הלומדים במסלול זוכים לליווי אישי מצוות המרצים והמדריכים במהלך כל תקופת הלימודים.
המסלול לחינוך העל יסודי מכשיר מורות/ים ומחנכות/ים בשתי תכניות עיקריות:
תכנית הלימודים מורכבת מלימודי הכשרה להוראה בהיקף של 31 ש"ש ומלימודי ההתמחות (דו חוגי) בהיקף של 26 ש"ש כל אחד. בנוסף, מחויבים הסטודנטים בלימודי יסוד בהיקף של 9 ש"ש הכוללים אזרחות ודמוקרטיה, שוני ומגוון בחברה הישראלית, אנגלית, לשון עברית, שיטות מחקר ואוריינות מחשב.
רכיבי הלימודים | היקף שעות | |
---|---|---|
הכשרה להוראה | לימודי חינוך | 31 ש"ש |
התמחות ראשונה | התמחות ראשונה | 26 ש"ש |
התמחות שניה | התמחות שניה | 26 ש"ש |
לימודי יסוד והעשרה | 9 ש"ש |
במסלול זה ניתן ללמוד את החוגים הבאים:
ידיעת השפה האנגלית חשובה לכל אדם המנסה להשתלב במציאות הכפר הגלובאלי של היום. כל סטודנט חייב לרכוש כלים שיאפשרו לו להכין את הדור הצעיר להשתלב בעולם כיום ובעתיד בכל תחום שהוא: תקשורת בין-לאומית, שימוש במחשב, צפייה בסרטים, מסחר בינלאומי ודיאלוג עם הזולת.
האתגר שלנו הוא להכשיר מורים יצירתיים שירחיבו את האופקים של תלמידיהם ויוכלו לאתגר אותם להשתמש באנגלית מעבר לכותלי בית-הספר.
החוג נועד להכשיר מורים להוראת אנגלית בכל הכיתות. המטרה היא להקנות למתמחים מיומנות גבוהה בשפה הכתובה והמדוברת, ידע בספרות ובבלשנות אנגלית וכלים תאורטיים ומעשיים להוראת השפה.
אנו שואפים לשפר את המיומנות בדרך מגוונת וחווייתית עם חשיפה רבה לשיטות הוראה יצירתיות, השתתפות בפעילויות תרבותיות, מקצועיות וחינוכיות במטרה להרחיב אופקים ולפתח מצוינות בהוראה.
אצלנו במכללה להכשרת מורים ע"ש דוד ילין, תקבלו תשתית ידע מעודכנת בנושאי מדע וסביבה, כלים לחשיבה מדעית ביקורתית, כלים לטיפוח סקרנות אל מול תופעות טבע ויכולת הוראה חווייתית תוך היענות לצורכי התלמידים.
אנו מלווים כל סטודנט באופן אישי במהלך אימוני ההוראה במדעים עד להשלמת ההכשרה כמורים, מסייעים בשיבוץ בעבודה בבתי הספר עם תום ההתמחות וכן מסייעים בקבלת מלגות.
מורה לעתיד? עולם ההיסטוריה קורא לך. הצטרפו למסע מרתק, שבסופו תוכשרו כמורים למקצועות ההיסטוריה ומחשבת ישראל.
במסגרת הלימודים בחוג תחשפו למגוון דעות, דרכי עיון והוראה חדשניות וותיקות, תהיו שותפים לסיורים לימודיים אך בעיקר תרכשו ידע רחב וכלים שיאפשרו לכם להמשיך ללמוד ולחקור, גם לאחר סיום הלימודים.
ההכללה של היסטוריה כללית, תולדות עם ישראל ומחשבת ישראל תחת קורת גג אחת מאפשרת להעניק לסטודנט ידע והשקפת עולם אינטגרטיביים הנחוצים במיוחד לאנשי חינוך והוראה.
כיצד תצאו מכאן? מחנכים ומחנכות האוצרים בתוכם, ערכים כלל אנושיים ויהודיים ומורשת תרבותית כללית ויהודית.
לפיכך, יש בחוג כמה מוקדים נושאיים הרלוונטיים במיוחד לחיים המורכבים במציאות הישראלית, בעולם היהודי העכשווי ובתרבות המערבית הפוסט-מודרניסטית:
חושבים מחוץ לקופסה?
רואים את מערכת החינוך מזווית אחרת?
בעלי תחושת שליחות ומחויבות לחברה הישראלית?
החוג לחינוך בלתי פורמלי במכללה להכשרת מורים ע"ש דוד ילין הוא המקום עבורכם. כאן תוכשרו לנהל פרויקטים חינוכיים בקהילה, ליזום תכניות חדשניות ולהוביל את החברה האזרחית בישראל בשדה החינוך החברתי בקהילה.
אנו מזמינים אתכם ללמוד כיצד להפוך למובילים חינוכיים בעל ראייה הומניסטית-ערכית, תודעה חברתית ביקורתית ותחושת אוטונומיה ושליחות בעבודה, כאנשי ונשות חינוך הפועלים מתוך תחושת מחויבות אישית וחברתית.
שנים רבות של חינוך והדרכת מורים באים לידי ביטוי בכלים ובידע הרב המאפשרים לנו להעניק לכם את כל הדרוש לניהול מערכות חינוך בלתי פורמליות. אצלנו תעמיקו את הידע אודות מאפייני גיל ההתבגרות ותרבות הנעורים, תקבלו מיומנויות וכלים ליצירת שיח משותף ואיכותי עם בני נוער, וכן כלים מקצועיים להבנת נוער במצבי סיכון ולהתערבות חינוכית–טיפולית בניהול פרויקטים חינוכיים-חברתיים בקהילה.
כיום (על פי התיקון לחוק השילוב במדינת ישראל) בכל כיתה רגילה משולבים שתלמידים עם צרכים מיוחדים כגון: לקויות למידה, הפרעות קשב וריכוז, בעיות התנהגות, הפרעות רגשיות ועוד. לפיכך, המורים נדרשים לידע וכלים מקצועיים רלבנטיים על מנת לזהות את הקשיים והחוזקות בקרב תלמידים אלו ולסייע להם בתפקודם השוטף דרך הוראה מותאמת, דרכי הוראה מגוונות וחומרי למידה העונים על צרכיהם.
במסגרת החוג לשילוב תלמידים עם צרכים מיוחדים בעל-יסודי, יקבלו הבוגרים הכשרה פורמלית ומעשית לעבודה חינוכית עם מתבגרים המשולבים במסגרות הרגילות בשלב העל יסודי. הכשרה זאת היא צו השעה במערכת החינוך במדינת ישראל לאור השינויים במדיניות ההכלה והשילוב בארץ.
מטרת החוג היא להכשיר אנשי חינוך אוטונומיים, יצירתיים, בעלי יכולת אמפתית גבוהה לכלל האוכלוסיות. מטרה נוספת היא לציידם בכלים מתאימים למתן מענה הולם לתלמידים עם קשיים לכדי מימושם העצמי.
הלימודים בחוג מבוססים תפיסת עולם חינוכית-הומניסטית המצדדת בזכותו של כל אדם בכל גיל ובכל מצב ליהנות מחינוך שיווני, נגיש וערכי. חינוך אשר מאפשר לכל פרט בה להביא לידי ביטוי את נטיותיו, ערכיו, צרכיו ויכולותיו תוך התייחסות לכוחותיו ולרצונו.
בוגרי החוג מקבלים תעודת הוראה בעל יסודי בהתמחות חינוך מיוחד המאפשרת לעסוק בפועל כמורי שילוב בחינוך הרגיל. בוגרי החוג יכולים להתקדם לתפקידים מובילים בבתי הספר כרכזי הכלה והשתלבות ורכזי תכניות ייחודיות (כגון אומץ, תל"ם וכד').
שפה היא התשתית לכל תוכן לימודי או לכל שיטת לימוד וחקירה.
אוהבים עברית ומעוניינים להוביל את הדור הבא של אוהבי העברית?
מעוניינים לדעת איך המציאו את "צְרוּפָה" ו"סַחְרִיר"?
שואלים את עצמכם אם משה רבנו היה מבין אותנו היום?
רוצים לחשוב יחד איך תיראה ואיך תישמע העברית בעוד אלף שנה?
אצלנו בחוג ללימודי הלשון העברית במכללה להוראה ע"ש דוד ילין תמצאו את הידע, את הכלים ואת התשוקה לחיפוש התשובות ולמימוש רצונות.
במסגרת הלימודים בחוג תקנו דעת בכל ענפי המחקר של הלשון העברית לתקופותיה. תתוודעו לכלי ניתוח בלשניים מודרניים, תתוודעו לתהליך רכישת השפה הדבורה והכתובה וכן תפתחו רגישות סגנונית לכתיבה בסוגות השונות ובמשלבים השונים. בתוכנית הלימודים מושם דגש בעברית בת־ימינו ובמקומה בחינוך הלשוני בבתי־הספר.
ייחודו של החוג
החוג ללשון העברית משלב בין לימודי הלשון ברמה אקדמית ובין החינוך הלשוני הנדרש להוראה בבית הספר. הלימוד האקדמי ממוקד בעיקר בנושאים שיידרש להם המורה ללשון בית-הספר. המבט של לימודי החוג ממוקד בסטודנט כמורה בעתיד – צרכיו וידיעותיו. החוג מכשיר את הסטודנטים להוראת לשון – השפה והדקדוק – על פי תכנית הלימודים בבית הספר במסלול שבחרו להתמחות בו.
בתום הלימודים תוכשרו כמורים להוראת הלשון העברית בבית הספר היסודי והעל יסודי, בחינוך הרגיל ובחינוך המיוחד.
למי מיועדים הלימודים?
לסטודנטים המעוניינים להתמחות בלשון העברית.
לבעלי תואר אקדמי המעוניינים בהסבה להוראת הלשון העברית.
למורים בעלי תעודת הוראה המעוניינים להרחיב את הסמכתם גם להוראת הלשון העברית.
המקרא הוא מרכיב מרכזי במורשת התרבותית-היסטורית של עם ישראל והתשתית לזהותו היהודית. הנחלת מורשת עשירה זו לדור הצעיר, הינה משימה לאומית ודורשת יכולות רבות, אך יותר מכל, אהבה לתחום ולשפה הייחודית שהוא יוצר.
אם את או אתה אוהבים לצלול לעולמות אחרים - לחשוב על האנשים, התרבות, היצירה והחיים בעידן הקדום; אם אתם אוהבים לקרוא מקרא, לא מפחדים לשאול שאלות וגם לצאת למסעות בעקבות התשובות, אזי החוג ללימודי מקרא במכללה להוראה ע"ש דוד ילין הוא המקום עבורכם!
מרגישים שעולמכם שזור בעולם המקרא, אם בכל טיול ברחבי הארץ אתם יודעים לספר את הסיפור הנכון, לשאול את השאלות הנכונות ובעיקר להסתקרן בנושאים שאינכם יודעים, החוג ללימודי מקרא במכללה להוראה ע"ש דוד ילין הוא המקום עבורכם.
"המתמטיקה - מלכת המדעים". (קרל פרידריך גאוס)
"מטרת החינוך צריכה להיות: אנשים המצטיינים בעצמאות – במחשבה ובמעשה – ועם זאת רואים בשירות למען הכלל את משימת חייהם העיקרית". (אלברט איינשטיין)
החוג להוראת מתמטיקה פועל במטרה להציע לסטודנטים אופי למידה חווייתי ושונה מלימודי מתמטיקה ופיזיקה קודמים, למידה המתמקדת בהבנה ולא בשינון.
לשים דגש על הוראת תלמידי הקצוות במתמטיקה ובמדע: תלמידים בעלי קשיי למידה, מחד, וברוכי כישרון, מאידך.
בחוג, אנו פועלים להכשרת מורים למתמטיקה, למתמטיקה-פיזיקה או למתמטיקה בשילוב עם חוג אחר, תוך הקניית בסיס תאורטי וכלים מעשיים שיאפשרו השתלבות במערכת החינוך בתפקיד מורים במגזרים השונים.
מטרת ההתמחות היא לפתח בקרב המורים לעתיד מודעות לקשיי התלמידים ולדרכי חשיבתם, להעניק כלים להתגבר על קשיים אלה ולהכין את הסטודנטים לקראת המשך לימודים בעתיד לתואר שני בחינוך מתמטי.
"יודע אני בתי שאיני מנחיל לך עושר ונכסים, אבל אני מלמדך לקרות בספרים, בזמן שעולמו של אדם חשוך בעדו קורא בספר ורואה עולם אחר" (עגנון, סיפור פשוט)
מטרת הלימודים בחוג היא להקנות לסטודנטים הבנה של התכנים, הצורות, האידיאות והערכים שביצירות הספרותיות, על מנת לכוונם כאנשים בעלי יכולות רגשיות ואינטלקטואליות, המסוגלים לממש באופן עצמאי קריאה פרשנית מנומקת, וכדי לעצב דמות של מורה-מחנך משכיל ורחב אופקים, שידע ספרותי ותרבותי הוא חלק מעולמו ומערכיו.
אם את או אתה מכירים בכוחן של מילים, נהנים לצלול לעומקם של סיפורים ומעוניינים להעשיר את הדור הבא באוצר ספרותי אמיתי, מקומכם איתנו, בחוג לספרות ילדים במכללה להוראה ע"ש דוד ילין.
החוג מתאפיין במחויבותו הכפולה לשני סוגי הטקסטים – לילדים ולמבוגרים – ובשל כך יש לו ערך מוסף למי שמתעתדים ללמד ולחנך ילדים ובני נוער. בחירת היצירות ודרכי ההוראה מותאמות לצורכיהם של הסטודנטים – פרחי ההוראה, מורי המחר.
השילוב שיוצר החוג, בין הספרות העברית והספרות הכללית, בונה אישיות עשירה, המרגישה שייכות למורשת התרבותית-הישראלית, כאזרחים החיים במדינת ישראל ולתרבות ההומניסטית הכללית, כבני אדם "אזרחי העולם".
החוג שם לו למטרה את כל המתחייב מהקניית תחום הדעת:
הלימודים בחוג לערבית נועדו להכשיר מורים להוראת ערבית בבתי ספר יסודיים, בתי ספר לחינוך מיוחד ובתי ספר על יסודיים (כיתות ז'-י'). החוג פתוח גם לאקדמאים בוגרי תואר ראשון המבקשים להכשיר את עצמם להוראת השפה הערבית במסלולים העל יסודי והיסודי.
תכנית הלימודים בחוג מגוונת, רוויית פעילויות, מיומנויות ושלל התנסויות במדיומים שונים של יצירה. התכנית כוללת קורסים, שעוסקים בתולדות התאטרון והדרמה, בסוגות, במגמות ובזרמים ובדמויות מרכזיות בתחום התאטרון והדרמה, בתורת התאטרון, בעקרונות ביקורת התאטרון, במשחק, בהפקה, בכתיבה דרמטית, בעיצוב תפאורה, בתאטרון בובות ועוד.
השתלבות מוצלחת בעולם החינוך אפשרית כאשר מסגרת הלימודים מחוברת לעולם הבית ספרי, ומסגרת הלימודים מלווה את הסטודנטים ומקנה להם את הכלים לכניסה לעולם החינוך וההוראה.
כדי להכין את הסטודנטים להוראה "אמיתית", הסטודנטים במסלול מתנסים משלב מוקדם בהוראה עצמאית (ללא נוכחות של מורה וותיק בכיתה) של תחומי הדעת בהם הם מתמחים. הם מקבלים קבוצת תלמידים לאחריותם המלאה: הם מכינים את השיעורים, מעבירים אותם, מעריכים את התלמידים, משתתפים בימי הורים ובישיבות הפדגוגיות על הכיתה אותה הם מלמדים.
הסטודנטים מקיימים את אימוני ההוראה בליווי צמוד של המדריכים הדידקטיים. הם עובדים מתנסים בבית הספר במסגרת ההתנסות המעשית במהלך שני ימים בשבוע במשך השנה השניה והשלישית להכשרתם ומקבלים על כך קרדיט של 20 ש"ש. אימוני ההוראה מתקיימים בבתי ספר שונים ברחבי העיר ירושלים.
הסדנה היא בית לסטודנטים במסלול היסודי והעל יסודי.
אך אנו פותחים את דלתנו גם לכל סטודנט ומרצה במכללה הנכנס לרגע, שואל שאלה ונשאר כדי לעבוד או לגלגל שיחה.
הערות לתנאי הקבלה:
רמת אנגלית |
מספר שעות לימוד (ש"ש) |
ציון פסיכומטרי |
ציון אמי"ר |
---|---|---|---|
מכינה* |
2-3 |
0-76 |
0-176 |
רמת בסיס |
8 |
77-84 |
177-184 |
בינונית |
6 |
85-99 |
185-199 |
טרום מתקדמים |
4 |
100-119 |
200-219 |
מתקדמים |
2 |
120-133 |
220-233 |
פטור |
פטור |
134 ומעלה |
234 ומעלה |
הערה: תשלום עבור לימודי אנגלית עד היקף של 4 ש"ש כלול בשכר הלימוד לתואר. כל שעת לימוד נוספת עד לרמת פטור תחויב בתשלום לכל 1 ש"ש. עלות ש"ש מתפרסמת בתקנון שכר לימוד לקראת תחילת שנת הלימודים.
סיווג בלשון עברית - כל הסטודנטים במסלולי ההכשרה להוראה חייבים בלימודי יסוד בשפת ההוראה. סיווג הלומדים לרמות לימוד בלשון נעשה על-פי:
למתקבלים על סמך מבחן פסיכומטרי – על-פי הציונים של הרכיב הלשוני במבחן הפסיכומטרי, שיתקבלו באמצעות המרכז הארצי לבחינות.
למתקבלים על סמך ציוני הבגרות בלבד- על-פי ציון הלשון וההבעה בתעודת הבגרות שיציגו המתקבלים.
מועמדים בעלי בגרות ישראלית מהמגזר הערבי שבחרו ללמוד במסלול בשפה העברית יחויבו גם בבחינת ידע בעברית (יע"ל).
החלוקה לרמות לימוד בלשון עברית/ערבית תהא על פי המפורט להלן:
רמת לימוד |
מספר ש"ש |
ציון ברכיב המילולי בבחינה הפסיכומטרית |
ציון הלשון במבחן הבגרות |
||
---|---|---|---|---|---|
עברית |
ערבית |
עברית |
ערבית |
||
א' |
6 |
-89 |
-82 |
-75 |
-75 |
ב' |
4 |
90-118 |
83-103 |
76-89 |
76-86 |
ג' |
2 |
119+ |
104+ |
90+ |
87+ |
הערה: תשלום עבור לימודי לשון עברית עד היקף של 4 ש"ש כלול בשכר הלימוד לתואר. כל שעת לימוד נוספת עד לרמת פטור תחויב בתשלום לכל 1 ש"ש. עלות ש"ש מתפרסמת בתקנון שכר לימוד לקראת תחילת שנת הלימודים.
המסלול לחינוך על יסודי מזמין אקדמאים לעבור הכשרה להוראה לבית ספר על יסודי. מועמדים עם התמחות רלוונטית מלימודים אקדמאיים קודמים ילמדו יום לימודים מרוכז אחד בלבד במשך שנה אקדמית.
לפרטים נא לפנות לרכז התכנית: ד"ר יוסי גודוביץ בכתובת: yossig@dyellin.ac.il
מרצה לספרות וביבליותרפיסטית. מתמחה בקשר בין פסיכולוגיה, מגדר וספרות, ובשפת הטראומה הנפשית.
מלמדת בחוג לספרות, בחוג להשכלת מבוגרים ובמסלול העל-יסודי, וכן בתוכנית ההכשרה לתואר שני בביבליותרפיה.
מאמינה במילה הכתובה וביכולתה להוות מיכל נפשי עבור האדם, ב"אחדים שאוהבים שירה" (שימבורסקה), ובגילוי המשותף עימם של הקסם הסמוי בין השורות.
מתמחה בהוראה דיאלוגית ובתהליך פיתוח היחס הדו-שיחי בקרב אנשי חינוך. מלמדת פדגוגיה ביקורתית, הגות אקזיסטנציאליסטית, חשיבה חינוכית ומגדר. מחקריה עוסקים בנוסף במסורות האלה העברית במקרא ובדת ישראל העתיקה.
יפעת הררי בעלת תואר דוקטור מהמגמה לפסיכולוגיה במערכת החינוך באוניברסיטת בן גוריון. עבודת הדוקטורט שלה עוסקת בהתפתחות אמפתיה ומוסריות בקרב ילדים צעירים. את ניסיונה העשיר רכשה בעבודה עם תלמידים, הורים וצוותים חינוכיים במהלך שני עשורים בהם עבדה כיועצת חינוכית, מדריכה של צוותי ניהול בנושא אקלים חינוכי מיטבי, מנחת הורים ומדריכה מחוזית במשרד החינוך.
יפעת עוסקת כעשור בפיתוח מקצועי של בעלי תפקידים מובילים במערכת החינוך בתחומים של היבטים פסיכולוגיים בלמידה, כישורי הנחייה והובלה חינוכית . תחומי המחקר שלה: התפתחות מוסרית; מורים מובילים; קהילות מקצועיות לומדות. נושאי הוראה: פיתוח זהות אישית ומקצועית, חינוך וניהול כיתה הטרוגנית ופדגוגיה פרטנית.
בעלת תואר דוקטור בחינוך מאוניברסיטת בר אילן. תחומי מחקריה הם: דחייה חברתית, התפתחותן של עמדות כלפי קבוצות חוץ בחברה, סטריאוטיפים ודעות קדומות, יחסי יהודים וערבים בישראל וזכויות אדם.
מרצה בחוג לספרות וספרות ילדים, ומדריכה פדגוגית במסלול העל-יסודי. חוקרת בתחום הדרמה הישראלית.
"הספרות מאפשרת להכיר את ה"אני" ולהיפתח אל האחר".
ספרהּ: מראות נשברות: ייצוג הישראליות ועיצובה במחזותיהם של יהושע סובול והלל מיטלפונקט. (מכון מופ"ת 2012)
מ"מ מרכזת לימוד היסוד באנגלית