שפירא ריטה נעמה

"חינוך חווייתי הופך למידה מנותקת לחוויית חיים. לומדים בו על העולם, מתוך העולם. לומדים לראות, לשמוע, לגעת, לטעות לחוות רגש ולחוות דעה" (טליה שניידר)
חינוך ולדורף (חינוך אנתרופוסופי), מציע במאה השנים האחרונות (מאז הווסדו ב- 1919) גישה חינוכית אשר שמה את הילד וצרכיו במרכזה, ומבקשת לפתח בו את הסקרנות, תשוקה ואהבת הלימוד באמצעות חינוך המשלב אומנות, יצירה, ניסוי, חוויה ומעורבות.
המבקשים לעסוק בחינוך יוכלו לפגוש גישה יצירתית ושלמה לחינוך. ההכשרה מתבססת על קידום ההתפתחות האישית של כל סטודנטית וסטודנט בהעמקה פילוסופית ורוחנית. זאת תוך פיתוח כלים להתבוננות מודעת ומועילה על התפתחותם של ילדים בגילאים שונים.
חלק חשוב בהכשרה עוסק בפעילות אומנותית בתחומים מגוונים: ציור ורישום, מוזיקה ושירה, דרמה ודיבור, אוריתמיה (אומנות תנועה אנתרופוסופית) ופיסול ועיצוב בעץ ובחמר. כמו כן שמה ההכשרה דגש על התנסות מעשית ועבודה בבתי ספר ולדורף במהלך שנות ההכשרה.
בישראל פועלים כיום 30 בתי ספר, 9 בתי ספר על יסודיים ומאות גנים הפועלים על פי שיטת חינוך זו. בשנת 2017 זכה חינוך ולדורף בהכרה של משרד החינוך כזרם ממלכתי - ייחודי, מוכר ורשמי. הכרה זו הביאה לתנופה נוספת במספר בתי ספר ולדורף וכן גדל והולך מספר בתי הספר המבקשים לפעול בהשראת ולדורף.
מסלול ההכשרה בגישת ולדורף פועל כ- 25 שנה במכללה האקדמית על שם דוד ילין ומציע מסע ייחודי אל תוך עולם החינוך האנתרופוסופי. מסע המיועד גם למבקשים לעסוק ולהעמיק בחינוך ולדורף וגם לאנשים המבקשים להביא מרוחה של הגישה אל תוך מערכת החינוך המקובלת - סטודנטים המתחילים את דרכם בעולם החינוך וכן אקדמאים המבקשים לעשות הסבה מקצועית ולעבור לעולם החינוך.
החל משנת 2016 פועל המסלול תחת "המכון להכשרה ומחקר בחינוך ולדורף".
מטרת המכון לשמש מרכז ארצי להכשרה ומחקר בחינוך ולדורף.
פעילות המכון כוללת מספר נושאים:
המכון ופעילות מסלול ההכשרה מנוהלים על צוות המונה 6 חברים מבין צוות מורי המסלול ורכזת המסלול.
במסגרת פעילות המכון, מוצעות בנוסף לתכניות ההכשרה והסבת אקדמאים תכניות יעודיות לאנשי חינוך העובדים במסגרות חינוכיות בגישת ולדורף, בוגרי סמינרי ולדורף אבל חסרי תעודת הוראה ו/או תואר וחינוך הנדרשים היום על ידי משרד החינוך.
חנוך לנער על פי דרכו (משלי כ"ב 6)
חינוך ולדורף הוא דרך חינוכית שמקורה בתפיסת העולם האנתרופוסופית אותה ייסד רודולף שטיינר בתחילת המאה ה-20 באירופה. שטיינר עסק במגוון תחומים וביניהם הקמת בית ספר ניסיוני לילדי פועלי בית החורשת לסיגריות "ולדורף – אסטוריה" בעיר שטוטגרט בגרמניה, זאת לבקשת בעל המפעל. בית הספר הוקם ב- 1919 מיד לאחר תום מלחמת העולם הראשונה. (מכאן גם השם חינוך ולדורף).
בבסיס חינוך ולדורף ניצבת הפסיכולוגיה ההתפתחותית של שטיינר, שנולדה אומנם מתוך השקפת העולם האנתרופוסופית אולם דומה בעיקריה לתורתם של הפסיכולוגים ההתפתחותיים הגדולים של המאה שעברה: פיז'ה, אריקסון, פרויד וקוהלברג.
גישות אלו רואות את התפתחות הילד כסדרה של שלבים התפתחותיים עוקבים, שכל שלב נבנה על ומתוך השלב הקודם ומהווה המשכו הטבעי. הדגש אינו על מהירות או הישגיות, אלא על ביסוס השלב ההתפתחותי בו נמצא הילד, פיתוח כישוריו ויכולותיו העכשוויות ובנייה איטית ויסודית שלהם.
למערכת חינוך זו מרכיבים שונים האורגים בתוכם את התפיסה החינוכית. לכל מרכיב חלק בבניית התהליך בו הילד והילדה צומחים. מתודות ההוראה, האווירה החינוכית, תכניות הלימוד, דרכי הערכה, הקשר בין מורים לילדים ואפילו צורת המבנה, צבעיו ועיצוב הרהיטים מכוונים לכך.
השאלות שמחנכי ולדורף שואלים את עצמם אינן: "מה עלינו לעשות על מנת להכין את הילד לזמן עתידי כלשהו?" או "אילו כישורים ותכונות יש להקנות לו על מנת שישתלב בחיים לאחר בית הספר?" אלא פשוט: "כיצד לפתח את כישוריו, את יכולותיו ואת פנימיותו בצורה הטובה וההרמונית ביותר."
המרכיבים השונים של מערכת החינוך מכוונים לתת תשובה לשלב ההתפתחותי בו נמצאים הילדים. מכאן שחינוך ולדורף אינו מקשה אחת, רעיון אחד שמיושם בכל שנות הגן ובית הספר, אלא תהליך דינאמי, משתנה, שעובר מטמורפוזה בהתאם לגילאי הילדים. כוחות ואיכויות מסוימים שמאפיינים גיל כלשהו יכולים לעבור במהלכן של שנות הילדות שינוי, ואז להפוך לכוחות ואיכויות שונים לגמרי.
מאוד בקיצור ניתן לתאר את השלבים ההתפתחותיים עליהם שמים דגש בחינוך ולדורף בצורה הבאה:
בשנות החיים הראשונות (גיל הגן) מתמקדים בעיקר בתנועה, חוויות חושים עזות, משחק חופשי ומלא דמיון וכל מה שקשור לחיקוי עולם המבוגרים בפעילות ומשחק. גן ילדים ברוח חינוך ולדורף מהווה מקום של עשייה, של עבודה ושל התרחשות מלאת יוזמה, דמיון וחיים.
בבית הספר היסודי דגש מיוחד מושם על תהליכים אמנותיים. הילדים נכנסים בשעות בית הספר לעולם מלא יצירה אמנותית במישורים מגוונים: שירה ומוזיקה, דקלום ודרמה, ציור ורישום, תנועה, פיסול ועיצוב ועוד. האמנות אינה באה בנוסף לתהליכי הלימוד אלא היא הכלי המרכזי דרכו מלמדים כל נושא ונושא.
בשנים של גיל ההתבגרות מרחיבים את כל מה שנעשה עד כה לשלושה כיוונים עיקריים. הראשון הוא לימוד עיוני מעמיק, שמבוסס בעיקר על האקטיביות של התלמידים עצמם. בין היתר מדובר על עבודות חקר, פרויקטים במישורים שונים, עבודות קבוצתיות ולימוד אינטגרטיבי שמשלב תחומי ידע שונים. השני הוא התנסות משמעותית במישורים אומנותיים רבים. והשלישי מתמקד במעורבות חברתית בקהילה המקומית והארצית.
הבסיס הרוחני של חינוך ולדורף הוא האנתרופוסופיה, מדע הרוח מיסודו של רודולף שטיינר. האנתרופוסופיה קוראת תגר על המושג של גבולות הידיעה, היא איננה מקבלת את ההנחה שידע חייב להישען על ההתנסות החושית ופותחת פתח לאפשרות שגם התנסות על חושית יכולה להוות מקור לידע.
לזמן בו אנו חיים מאפיינים משלו. הרציונליזם המצומצם שאיתו נפתחה המאה ה-20 איננו מספק יותר, ובחיפוש אחר משמעות יוצרים בני אדם צעירים קשר לתורות רוחניות מסוגים שונים. בחיפוש זה יש לאנתרופוסופיה מקום ייחודי: משימתה היא להביא ביחד את שאיפת העומק של המזרח עם פירות היצירה האינדיבידואלית של המערב ולאפשר מסלול של יצירה רוחנית מודרנית, נגיש לכל אדם.
כדי להבדיל בין ידיעה לבין השערות בעלמא, דורשת האנתרופוסופיה פיתוח נמרץ של החשיבה. החדירה למישורים העמוקים יותר של הקיום איננה יכולה להסתפק בחשיבה שכלתנית אלא עליה לשאוף לקשר חדש בין חשיבה ורגש. הרגש עושה את דרכו לאובייקטיביות והחשיבה הופכת חמה וקונקרטית יותר. בדרך הארוכה של חינוך חיי הרגש החשיבה והרצון מתאפשרת התמרתן ליכולות של ראיה תמונתית, השראה ואינטואיציה. בתהליך זה יש מקום מרכזי להתנסות האמנותית המהווה מסלול התחנכות אישי.
לקריאה נוספת:
תכנית הלימודים במסלול ההכשרה בגישת ולדורף מעניקה לבוגריה תואר ראשון בחינוך, תעודת הוראה לבית הספר היסודי ותעודת הסמכה בין לאומית (התקפה לכל בי"ס ולדורף באשר הוא, בארץ ובעולם) להוראה בבית ספר ולדורף.
מטרתה של תכנית ההכשרה במסלול חינוך יסודי בגישת ולדורף, הינה לתת בידי הסטודנטים את מיטב הכלים שייסעו להם במסע ההכשרה האישי לקראת עבודה כאנשי חינוך, במסגרות חינוך ולדורף כמו גם במסגרת חינוך אחרות שאינן בהכרח קשורות לחינוך ולדורף.
במסגרת הלימודים נחשפים הסטודנטים לתפיסה האנתרופוסופית בכלל ולגישת חינוך ולדורף בפרט, היוצרת תהליכי התפתחות הן ברמה האישית והן ברמה הקבוצתית.
שעורי החינוך, פילוסופיה והאומנויות השונות, נלמדים כולם בכיתת אם, הלומדת יחד במשך יום וחצי בשבוע במשך 4 שנים. מבנה ארגוני זה תומך ברצון ליצר קהילה בקרב הסטודנטים והמורים במסלול, בדומה לנעשה בבתי ספר ולדורף. בנוסף לתכנית הלימודים מתקיימים לאורך השנה אירועים שונים ביוזמת צוות המורים וביוזמת הסטודנטים הפתוחים לסטודנטים המעוניינים בכך. למשל – סוף שבוע (ריטריט) להעמקה ולימוד משותף באחד מתחומי האנתרופוסופיה.
כמו כן, כוללת תכנית הלימודים קורסים במבנה של ימים מרוכזים, מחוץ לכתליי המכללה, סיורים ביוזמות שונות הקשורות בחינוך ולדורף ואנתרופוסופיה ועוד.
משך התכנית: 4 שנים.
המסיימים 80% מחובותיהם לתואר ותעודה (בתום השנה השלישית) יכולים להשתלב כעובדי הוראה בבתי ספר במסגרת שנת סטאז'.
תכנית הלימודים מורכבת מ:
*אימוני ההוראה במסגרת התכנית נעשים בבתי ספר ולדורף. (סטודנטים המעוניינים להתנסות בגן יכולים לשלב התנסות, במהלך מספר חודשים, בגן ולדורף).
סטודנטים המתמחים במדעים, מתמטיקה ואנגלית נדרשים לעשות בנוסף לאימוני ההוראה בבתי ספר ולדורף, אימוני הוראה גם בבתי ספר שאינם ולדורף, בהתאם לדרישות ראש החוג.
** חטיבות הלימוד (התמחות דיסציפלינרית) המוצעות לסטודנטים במסלול זה הינם על פי ההיצע המוצע במכללה: מדעים, מתמטיקה, לשון, ספרות, מקרא, היסטוריה, אנגלית ועוד. בשל ריבוי שעורי האומנות במסגרת התכנית, אין באפשרות הלומדים במסלול זה לבחור באומנות כחטיבת התמחות דיסציפלינרית.
לבעלי תואר: מציעה התכנית מסלול מקוצר של שנתיים במסגרת הסבת אקדמאים, בסיומם זכאים המסיימים לקבל תעודת הוראה לבית ספר יסודי.
עלות התכנית:
תנאי קבלה:
בנוסף לתנאי הקבלה הנדרשים על ידי המכללה מוזמנים המתעניינים בלימודים במסלול לראיון קבלה. לקראת הראיון מתבקשים המועמדים למלא שאלון קצר אותו יש להביא לראיון.
רכיבי הלימודים | היקף שעות (ש"ש) | |
---|---|---|
הכשרה להוראה | לימודי הכשרה עיונית + אימוני הוראה (בגישת ולדורף) | 30 ש"ש |
התמחות דיסציפלינארית | (חוג) | 26 ש"ש |
2 חטיבות | חטיבת אומנות כמעצבת את התפתחות האדם (ולדורף) | 15 ש"ש כל אחת |
לימודי יסוד והעשרה | 9-11 ש"ש | |
קורסים לתעודת ולדורף עולמי | לימודי המשך | 22 ש"ש |
לבעלי תואר מציע המסלול תכנית הסבה בהיקף של שנתיים, בסיומם המסיימים לקבל תעודת הוראה לבית ספר יסודי.
תכנית הלימודים מורכבת מ:
מסלול ההכשרה לגיל הרך בשיתוף עם המכון להכשרה ומחקר בחינוך ולדורף, מציעה תכנית ייחודית המשלבת תואר ראשון בחינוך, תעודת הוראה לגיל הרך לגילאי לידה עד שש ותעודת לימודי חינוך ולדורף.
*למידע המורחב יש לעיין בחוזר היערכות של משרד החינוך – נספח 1: תנאי קבלה, המתעדכן מעת לעת.
אנו מזמינים אתכם ליצור קשר עם יועצ/ת לימודים במכללה לקבלת מידע נוסף בנוגע לתנאי קבלה לתואר ראשון בחינוך והוראה וכן וסיוע בחישוב הציון המשולב. 02-6558111
מעבר למחשבון לחישוב הציון המשולב
אייל בלוך, חבר בצוות הניהול של מכון ולדורף במכללת דוד ילין, מאמין שאת השינוי האמיתי צריך להתחיל כבר בגיל הרך. עם תארים במתמטיקה ומדעי המחשב הוא הבין שהמשמעות שחיפש נמצאת בעולם החינוך, ומאז כבר יותר מחצי יובל הוא מנחיל את השיטה לדורות המחנכים הבאים, ומציג את האני מאמין שלו: "במקום להילחם בבעיה אני עוסק בפתרונות"
בסדרת הפודקסט: עולמה של הילדות מתאר ד”ר גלעד גולדשמידט את חינוך ולדורף (חינוך אנתרופוסופי) מזוויות ופנים שונים ומגוונים. בין השאר מתארת הסדרה את: עקרונות חינוך ולדורף, את הווי החיים בבית ספר ולדורף, את מקומה של האומנות בחינוך זה, את שאלת הסמכות אל מול החופש, את עקרונות הניהול של חינוך ולדורף ועוד.
מדי שנה תלמידי שנה ד' המסיימים את לימודיהם מכינים התגת סיום מרהיבה הפתוחה לקהל.
כמדי שנה ההצגה הינה הזדמנות לראות פירות של ארבע שנות הכשרה במגוון תחומים.
זהו פרויקט סיום משותף של הכיתה אשר חבריה וחברותיה, מביימים, מעצבים את התלבושות, התפאורה, המוסיקה וכמובן גם משחקים בהצגה.
השנה הנכם מוזמנים ללוות את אליס במסעה בארץ הפלאות.
ההצגה תתקיים ביום חמישי 26.1.23 בשני מועדים - 11:00 בבוקר או 18:00 אחה"צ והיא מתאימה למבוגרים וילדים מכיתה ד' ומעלה.
סגל מסלול ולדורף כולל אנשי חינוך ותיקים, מומחים בתחומם ממיסדי חינוך ולדורף בארץ. חלקם מורים פעילים בבתי ספר ולדורף.
בין מורי הסגל:
מרכזת את תחום ההכשרה בגיל הרך במסלול ולדורף ואחראית על ההתנסות המעשית. עבדה במשך שנים רבות כגננת ומלווה פדגוגית בגני ולדורף וכמורה לאוריתמיה בבית ספר אדם בירושלים. עוסקת בליווי והדרכה של גננות וגנים ומדריכת סטאז' של בוגרות המסלול המשתלבות בעבודה בגני ילדים. בעלת תואר שני ביעוץ חינוכי ובוגרת הכשרת אורתמיה. חברה בצוות הניהול של המסלול והמכון להכשרה ומחקר בחינוך ולדורף.
מחנך ויזם חברתי. בעברו גנן ומחנך כיתה בבית הספר "אדם" בירושלים., מייסד שותף של המכון לחינוך לקיימות במכללה ע"ש דוד ילין ילין. זוכה פרס רקאנטי ליזמות בחינוך (2005). ממייסדי תכנית "Allinpeace" - מיזם חינוכי לילדי בית ספר יסודיים מאזורי סכסוך שנבחר על ידי האו"ם כאחת מתוכניות החינוך לשלום הטובות בעולם. עובד בין השאר בפיתוח מודלים חברתיים-כלכליים . חבר בצוות הניהול של המסלול לחינוך יסודי בגישת ולדורף והמכון להכשרה ומחקר בחינוך ולדורף.
מלמד קורסי אנתרופוסופיה במסלול לחינוך יסודי בגישת ולדורף. בעל תואר שלישי מהחוג לספרות עברית באוניברסיטת חיפה. בעל נסיון רב בהכשרת מבוגרים. מחבר ספרי השירה "שעת המים", "אמן האש". בשנת 2021 פורסם ספרו "דיבור על הסף" – פרספקטיבות זמן הווה.
מורה לאורתמיה במסלול לחינוך יסודי בגישת ולדורף. מחנך ומורה לאוריתמיה וחבר בצוות הניהול של בית הספר אלומות בשהם. בעל נסיון בהכשרת מבוגרים. בוגר "האקדמיה לאוריתמיה – בירושלים".
רכז אקדמי של התכנית לחינוך יסודי בגישת ולדורף
ממייסדי חינוך ולדרוף בישראל. היה המחנך הראשון של בית ספר ולדורף הרדוף, בית ספר ולדורף הראשון בישראל. ממובילי חינוך ולדורף בישראל. במשך שנים עבד כמחנך, מורה ומנהל ומלווה יוזמות חינוכיות השואפות לעבוד ברוח חינוך ולדורף. פרסם בין השאר את הספרים "עולמה של הילדות", "אני מביט אל העולם" - החוקר את השתלבות בוגרי חינוך ולדורף בישראל, "חינוך אנתרופוסופי" – ספר מבוא להכרת חינוך ולדורף . חבר בצוות הניהול של המסלול והמכון להכשרה ומחקר בחינוך ולדורף.
מורה לפיתוח קול ושירה. מלמדת במסלול ההכשרה של המסלול לחינוך יסודי בגישת ולדורף, שירה בגישת "גילוי הקול". בעלת תואר שלישי מאוניברסיטת אופסלה בשוודיה. בעלת נסיון רב בהוראת מוסיקה ופיתוח קול למבוגרים ולילדים. חברה בצוות הניהול של המסלול והמכון להכשרה ומחקר בחינוך ולדורף.
מורה למוסיקה, מומחה בהוראת המוסיקה וחינוך מוסיקלי בעל נסיון רב בהכשרת מבוגרים והוראת המוסיקה בבתי ספר. בעל תואר שני בחינוך מוסיקלי מהאקדמיה למוסיקה בירושלים, תעודת הוראה מסמינר הכשרת מורי ולדורף משטוטגט גרמניה ובוגר השתלמויות רבות בתחום הוראת המוסיקה בגישת ולדורף מגרמניה ומישראל. חבר בצוות הניהול של המסלול והמכון להכשרה ומחקר בחינוך ולדורף.
בעלת ותק ארוך שנים בהוראה והכשרת מבוגרים במכללה. מרצה בקורסי דרמה ותאטרון, כתיבה יצירתית, סיפור סיפורים, אגדות ילדים ותאטרוני סיפור. בנוסף ובמקביל עובדת שנים רבות עם בני נוער בעלי צרכים מיוחדים וצעירים מתמודדי נפש במסגרות שיקום. לאורך השנים הכשירה עצמה כמנחה בתחומים של כתיבה יצירתית, תאטרון פלייבק וכן ביימה הצגות רבות במסגרת הכשרת המורים ובבתי ספר. חברה בצוות הניהול של המסלול והמכון להכשרה ומחקר בחינוך ולדורף.
מורה לאורתמיה במסלול לחינוך יסודי בגישת ולדורף. מחנך ומורה לאוריתמיה בבית ספר תיכון "אדם" בירושלים. בוגר בית ספר ולדורף בהרדוף, הכשרת אוריתמיה "אורפאוס" בירושלים ובעל תואר שני בלימודי אוריתמיה בחינוך מאוניברסיטה לאומנות ומדעי החברה בגרמניה.