שור ירון

המכון להוראה קשובה הינו מכון חינוכי ומחקרי המחויב למצוינות בחינוך. תחת חסותה של מכללת דוד ילין לחינוך, המכון מקדם חקר ויוזמות חינוכיות על בסיס הגישה החינוכית של "הוראה קשובה", גישה חדשנית וחווייתית להוראה ולמידה אשר פותחה על ידי פרופ' ירון שור.
פרופסור שור, מייסד המכון ומנהלו, הינו מומחה בתחום הלמידה וההוראה ומשנתו החינוכית ועקרונותיה מתוארים בהרחבה בספרו "אומנות ההוראה הקשובה", בהוצאת מכון מופ"ת (שור, 2019). המכון פועל לפתח וליישם את הרעיונות של ההוראה הקשובה, בכדי ליצור פעולות משמעותיות בשדה החינוך.
אחד הקשיים העומדים בפני אנשי חינוך הוא כיצד ליצור ולנהל דיאלוג בין אנשי ונשות חינוך לבין הלומדים כאמצעי לביסוס למידה. ישנו צורך עמוק ללומדים ולומדות בכל הגילאים להעביר למוריהם את מקומם ביחס לנלמד. כמו כן ישנה חשיבות שאנשי חינוך מצדם יחשפו למקום הריאלי של הלומדים בתהליך ההבנה, על מנת שיוכלו ליצור ולבסס הוראה דיפרנציאלית המותאמת לתלמיד.
הוראה קשובה הינה גישה להוראה ולמידה שמטרתה להגביר באופן משמעותי את הבנת הלומד/לומדת. היא מקנה לאנשי חינוך מהגן ועד התיכון כלים וטכניקות פדגוגיות החיוניים בכדי "לראות" את התלמידים בזמן אמת ומספקת פתרונות חינוכיים בכדי לעורר מוטיבציה בתלמידים. מחקרים רבים הראו שהקשבה ותיווך כפול המתייחס בו זמנית להוראת הנושא או המושג הנלמד ולמקומם של הלומדים בתהליך הלמידה מאפשר ליצור שיח מסוג שונה ולהגיע לידי רמת למידה גבוהה.
כיצד זה עובד?
הוראה קשובה מהווה חיבור של מספר גישות חינוכיות פורצות דרך. היא משלבת את התיאוריה של פוירשטיין להתפתחות קוגניטיבית באמצעות תיווך, המיושמת בידי פרופ' שור בהוראה לשם הבנה בתכנים לימודיים בתוך כיתת הלימוד. ההוראה הקשובה משתמשת בציורים באופן שיטתי ככלי של הערכה מעצבת המאפשר לאנשי ונשות החינוך לבחון ולהעריך באופן אותנטי ומדויק את הבנתו של כל לומד ולהתאים את המשוב והתיווך בהתאם.
למידה בגישת ההוראה הקשובה יוצרת מעורבות גבוהה של הלומדים הנשארים פעילים לאורך כל תהליך הלמידה. יחד, כל ההיבטים הללו מובילים למהפכה חינוכית בהיבטים עמוקים הקשורים לקידום ההבנה והמוטיבציה. תקשורת אמתית בין מורים לתלמידים יכולה לגרום לדברים מדהימים לקרות. היא מקדמת מוטיבציה ללמידה ומגבירה את היכולת של המורים לאמוד את הבנת הלומד בכדי להתאים את ההוראה, ולראות את ההתקדמות בחשיבה ובהבנה
נשמע כמו עוד אוטופיה חינוכית....
ייתכן וכך זה נשמע. אולם, כקבוצה של אנשי חינוך מנוסים ומצליחים בהובלת פרופ' שור, אנו שואבים מהידע והניסיון שלנו שנפרש על גבי שנים של הוראה בכל הרמות, מגילאי הגן ועד לימודים אקדמיים לתארים מתקדמים, בארץ ובחו"ל, במגוון רחב של תחומי דעת. זוהי אינה קבוצה של חולמים בהקיץ, להיפך זוהי קבוצה של אנשי שטח המודעים להיבטים המאוד עמוקים של תהליכי למידה והוראה והמבצעים תהליכי הוראה קשובה מתוך ענווה ומודעות לקושי לחולל שינוי בהבנה.
אנו מבקשים לקדם הכשרת צוותים חינוכיים, על מנת שגישת ההוראה הקשובה תהיה דרך ושפה חינוכית בגני הילדים ובבתי הספר.
תקשורת אמיתית בין מורים לתלמידים יכולה לגרום לדברים מדהימים לקרות. היא מקדמת מוטיבציה ללמידה ומגבירה את היכולת של המורים לאמוד את הבנת הלומד בכדי להתאים את ההוראה, ולראות את ההתקדמות בחשיבה ובהבנה.
כמה מלים על דרכי החינוכית
המכון להוראה קשובה הוא פרי של התנסות רבת שנים בהוראה. התחלתי את דרכי בשדה החינוך הפורמלי כמורה לפיזיקה בתיכון דנציגר בקריית שמונה. הייתה זו תקופת הקטיושות ערב מלחמת לבנון הראשונה, תקופה שרק העצימה את הפער בין מרכז ופריפריה.
פניתי לשדה החינוך לאחר שהבנתי כי אין לי עניין להמשיך לעבוד כמהנדס מכונות, התחום שהתמחיתי בו בלימודיי באוניברסיטת תל אביב. אהבתי, ואני עדיין אוהב, ללמד. האתגר העיקרי שסימנתי לעצמי כמורה של המגמה לפיזיקה בקריית שמונה, היה להכין את תלמידיי לבגרות ברמה של חמש יחידות לימוד, כדי שיוכלו לבנות את עתידם בכל מקום שיבחרו. תלמידיי נענו לאתגר וקיבלו ציונים טובים בבחינות הבגרות.
המפגש שלי עם ראובן פוירשטיין שינה את ההתייחסות שלי להוראה וללמידה. הלמידה המתווכת שפיתח פוירשטיין, הדגישה את החשיבות ביצירת תחושה של דינמיות, הן אצל הלומדים והן אצל המתווך או המתווכת. השינוי החשיבתי בא לידי ביטוי בפעולה המשותפת, תוך כדי האינטראקציה המתווכת. לומדים רבים חוו שינויים ניכרים בחשיבה ובתפקוד. גם לומדים שאיש לא חשב שיש להם סיכוי, השתנו בחשיבתם והגיעו אל מקומות לא צפויים בתפקודם. ההקשבה ללומדים אפשרה להם לחוות שינויים בחשיבה ובתפקוד באינטנסיביות של האינטראקציה המתווכת ובזמן קצר.
במהלך השנים צפיתי בעשרות אינטראקציות מתווכות שביצע ראובן פוירשטיין. מטרת ההוראה אצל פוירשטיין הייתה לאפשר ללומדים ליצור שינוי מִבְנִי בחשיבה כאן ועכשיו. פוירשטיין לא חיכה עד למבחן המסכם כדי להבחין בשינויים שהתחוללו אצל הלומדים. הוא הקשיב למקומם הריאלי של הלומדים במהלך השיח הלימודי ותיווך להם בהתאם. החלטתי ללמוד את דרך ההוראה המיוחדת של מכון פוירשטיין ולהתנסות בה, ועבדתי שם כעשר שנים.
השאלה ששאלתי את עצמי זמן קצר לאחר ההיכרות עם ראובן פוירשטיין ועם הלמידה המתווכת, האם ניתן ליצור תהליכים דומים של שינוי מבני גם בהוראה תכנית, ואיך ניתן יהיה לעשות זאת בכיתות הרגילות? בשנתי השנייה לעבודה במכון פוירשטיין, התחלתי ללמד באולפנה נווה רוחמה, בית ספר שלמדו בו לומדות עם קשיים לימודיים. החלטתי ללמד פיזיקה עם דגש על אסטרונומיה. לאחר התנסות של כמה חודשים, הבנתי שהמפתח להגעה אל הלומדות בכיתה מצוי בשימוש בשפה החזותית, תוך יצירה של מסעות חשיבתיים, שיאפשרו ללומדות להבין את הנעשה על פני כדור הארץ, מתוך השוואה אל התופעות המצויות בירח. הבנת מושגים כמו "יום ולילה" או כוח כבידה", נעשית משמעותית, חווייתית וגם מתקשרת אל העולם,, מתוך מסע אל מקומות שונים. הבנתי שניתן להשתמש ברעיון של מסע חשיבתי, כבסיס להוראה לצורך הבנה של נושאים שונים.
את הידע שצברתי במכון פוירשטיין תרגמתי לתחום הוראת המדעים. עבדתי במכון וייצמן ופיתחתי ספרי לימוד בפיזיקה, באסטרונומיה ובטכנולוגיה, ובמחלקה להוראת המדעים באוניברסיטה העברית, שם הורחבו הרעיונות של המסע החשיבתי ויישומו בתחומי הוראת המדעים תוך התנסויות עם אוכלוסיות לומדים רחבות בארץ ובעולם. המעבר אל מכללת דוד ילין כראש התוכנית לתואר שני בהוראה ולמידה אפשר לי להתחבר אל מורים וגננות בעלי ניסיון בשדה החינוך, ולחקור ולפתח דרכי הוראה חדשניות בכול תחומי התוכן, הגילאים והרמות האקדמיות. למדנו יחד רבות, ופותחה ה"הוראה הקשובה", שמאפשרת ליצור שיח עם הלומדים בכיתה ההטרוגנית בדרך אל תהליכי הבנה אישיים בכיתה.
בשנה האחרונה הוקם המכון להוראה קשובה במכללת דוד ילין. מטרת המכון היא לאפשר ללומדים לבטא תהליכי למידה ייחודיים בכיתה. לא עוד הוראה המתכוננת אל תוצר אחיד של הבנה, אלא הוראה המאפשרת ללומדים השונים לבטא דרכי הבנה מגוונות המחברות בין עולמם לבין הנלמד בכיתה. כול הלומדים בכיתה שותפים לתהליך, וכול אחד מבטא את נקודת מבטו. היכולת לראות את תהליכי הלמידה של הלומדים השנים, מאפשרת ליצור איתם תקשורת משמעותית. הוראה קשובה מיושמת בגני הילדים ובבתי הספר. היא מציבה אתגר בפני מורים וגננות, ליישם הרעיונות בתחומים אותם הם מלמדים מתוך הקשבה והשתנות מתמדת.
What is the Center for Attentive Teaching?
The Center for Attentive Teaching is an education and research institute dedicated to true educational excellence. Based in the David Yellin College of Education, the institute aims to conduct research and educational initiatives on ‘Attentive Teaching,’ (AT) a novel cognitive and experiential approach to teaching and learning developed by Prof. Yaron Schur. Prof. Schur, a renowned and innovative educational scholar, is the founding head and director of the center.
What is Attentive Teaching?
A critical issue that educators are grappling with is how to create a dialogue between teachers and students as a means to facilitate learning. There is a deep need for learners to convey their difficulties in conceptual understanding to their teachers - and for the teachers to gain such insight - so as to formulate meaningful individual-focused instruction. If these needs are not met, both students and teachers experience frustration. Inadequate teaching leads to inadequate learning, low motivation, and growing gaps in educational achievement, as well as teacher burnout.
AT is an approach to teaching and learning designed to meaningfully enhance learner understanding. It provides educators with a set of pedagogic techniques crucial to “seeing” learners in real time, and providing teaching solutions to inspire and motivate them. It utilizes these tools to accelerate conceptual and practical changes, and to promote exciting learning.
How Does AT Work?
What is Different about the AT System?
AT combines several groundbreaking educational methodologies: Feuerstein’s idea of cognitive development through mediation, applied by Schur to teaching for understanding in the classroom. Using drawing systematically to allow teachers to see precisely how each child in class understands concepts - without testing(!), and adapting teachers’ mediation accordingly. Keeping students active and engaged throughout the teaching/ learning process. Together, these lead to a revolution in teaching in terms of the depth of learners’ engagement and understanding.
Sounds Like Another Educational Utopia…
Perhaps it does. But as a group of experienced and successful educators, led by Prof. Schur, we bring our knowledge from years of practical teaching at all levels, from kindergarten through undergraduates, from remedial students to practicing teachers, locally and internationally, in multiple subject areas. This is not a group of starry-eyed dreamers.
True communication between teachers and students can make amazing things happen. Boost learners’ motivation, increase teachers’ understanding of where the students are at, so they can refine their teaching, and watch understanding leap.
JOIN US ON THIS JOURNEY; HELP EVERY STUDENT IMPROVE HOW SHE/HE LEARNS!