>
אודות המכללהתפיסת השילוב במכללה מתחילה מהשאלה כיצד להכשיר אנשי חינוך שיחוו את השילוב בעצמם כחלק מההכשרה בכדי שיוכלו לשלב ילדים בצורה נכונה. יישום תפיסה זו מתחיל משילוב מרצים עם מוגבלות כחלק מסגל ההוראה במכללה, ממשיך בקורסים המשלבים למידת עמיתים של סטודנטים לחינוך ביחד עם סטודנטים עם מוגבלות. בסרטון זה תוכלו לראות שילוב של סטודנטים עם מוגבלות בקורס.
המושג ׳שילוב׳ מבוסס על התפיסה שישנה אוכלוסייה אחת המכילה אוכלוסייה אחרת שהיא מודרת. תפיסת **המכון לחינוך לקיימות מבוססת על האמונה שכולנו שותפים בחברה, תפקידינו לבנות אותה ביחד ולכל אחד תפקיד בעיצוב והובלה. לכן נדרש לעבור מגישה של שילוב לתפיסה של שותפות. שותפות אשר מתחילה בצוותים שבהם האדם עם המוגבלות הוא חלק מהותי ומוביל בכל צוות. גישת "משילוב לשותפות" מתמקדת בפיתוח מנהיגות ויזמות עם אוכלוסיות מוחלשות בארץ ובעולם. היא רואה בכל אדם שותף שווה ערך לבנייה, עיצוב והובלה של החברה, ומאתגרת את המושג "שילוב", המרמז לכך שאוכלוסייה אחת חזקה "מכילה" בתוכה אוכלוסיה אחרת, מודרת.
"השותפות עם אנשים החיים עם מוגבלות שינתה הרבה דעות שהיו לי. עכשיו אני מבינה שאני חייבת ללמוד ריקודי טנגו, שהאנשים החיים עם מוגבלות יקדימו אותי בכמה צעדים, אך ירקדו יחד אתי" (ע.נ. סטודנטית)
הקורס פותח במטרה לתרום להפיכת המפגש הטעון שבין אנשי המקצוע לבין אנשים עם מוגבלויות ממוקש להזדמנות תוך שיתוף ושילוב בין האקדמיה, ארגוני החברה האזרחית ורשויות ציבוריות.
יעדי הקורס: העצמה אישית וקבוצתית המבוססת על מסוגלות והכרה בתרומה המשמעותית הפוטנציאלית של כל חברי הקבוצה; הגברת מודעות למשותף שבין מצבם הקבוצתי של האנשים המתמודדים עם מוגבלויות לבין חוויותיהם של הסטודנטים הלומדים בהכשרת מורים; פיתוח תחושת זהות קולקטיבית חיובית וחיזוק תחושת המסוגלות העצמית של המשתתפים, תוך הבנת תפקידיהם, השתייכותם לחברה האזרחית, זהותם ואחריותם החברתית בהקשרים הארגוני, הקהילתי, החברתי והמדיני; הקניית כלים בסיסיים לקידום פרויקטים משותפים של המשתתפים עם המוגבלויות והסטודנטים להכשרת מורים.
עקרונות פעולה: יצירת מסגרות שבהן לומדים ופועלים יחד, לאורך זמן, אנשי מקצוע ואנשים עם מוגבלויות; יצירת מרחב קבוצתי המבוסס על יחסי ”אני-אתה"; התכוונות לשינוי חברתי דרך יזמות חברתית משותפת ויצירת רשת תומכת של ארגונים בקהילה המוכנים להתגייס לטובת הגשמת המיזמים.
מהלכה למעשה: בקורס נלמד כיצד לעבוד ביחד בשותפות כדי ליצור שינוי ביחס הציבור לאנשים עם מוגבלויות, כיצד להעלות את מודעות הציבור לזכויות וליכולות של אנשים עם מוגבלויות ולמקומם בחברה. נכיר את הקשיים והמחסומים להשתלבות בחברה ואת הדרכים להתמודד איתם. נכיר סוגים שונים של קשרים הקיימים בין אנשי מקצוע (כמו מדריכים, רכזים, מטפלים ...) ואנשים עם מוגבלויות. נכיר דרכים ליצירת שינויי חברתי ונפתח יוזמות שיביאו לשינוי חברתי.
הבניית הקורס וקיומו הוא שינוי פרדיגמטי בהבניית תהליכי הכשרת מקצועיים, והוא מתבטא במעבר מצורת ההוראה המסורתית של "ללמוד על" אל "ללמוד עם" ו"ללמוד מ-".
קורס משולב למנהיגות ויזמות חברתית לפעילים עם שונות קוגניטיבית (פיגור קל) ולסטודנטים
בקורס זה לומדים בשיתוף סטודנטים של מסלול המלמ"מ ופעילים חברתיים עם שונות קוגניטיבית (פיגור קל). במסגרתו לומדים כיצד ליצור שינוי חברתי: כיצד לעבוד ביחד בשותפות, כדי ליצור שינוי ביחס הציבור לאנשים עם מוגבלויות, כיצד להעלות את מודעות הציבור לזכויות וליכולות של אנשים עם מוגבלויות ולמקומם בחברה.
קורס משולב לשינוי חברתי לאנשים עם מוגבלויות ולסטודנטים
משתתפי הקורס חווים הלכה למעשה את שינוי הפרדיגמה "מללמוד על" "ללמוד עם". חווית העבודה וההכרות המשותפת כעמיתים ויזמים מחליפה את הגישה המקובלת של יחסי "מטפל-מטופל". במהלך שנת הלימודים מזהים העמיתים צרכים ואתגרים בהשתלבות בחברה ומפתחים יחדיו מיזמים בדגש על השאלה: מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשפר ולשנות את המצב?.
"בית ליזם" פועל במסגרת המכון לחינוך לקיימות. פועלים בו יזמים עם מוגבלויות המפתחים ומיישמים יוזמות המיועדות לשיפור איכות חייהם.
תערוכה בגלריה לאמנות חברתית: "משילוב לשותפות", אוצרות: דפנה ילון ואביגיל הירש
"יש לנו חלום שיבוא יום בו אנשים עם מוגבלות ואלו שאינם עם מוגבלות יוערכו כשווים"
התערוכה ׳משילוב לשותפות׳ מציגה תשעה פרויקטים של אמנים–יוצרים מבריטניה, גרמניה, ווייטנאם, רוסיה, יוון, תורכיה, קנדה וישראל. אמנים עם מוגבלות ואמנים ללא מוגבלות חברו יחד ליצור עבודות משותפות במסגרת פרויקטים שנבעו מתוך שהות אמן, יוזמה אישית וכתגובה ל׳קול הקורא׳ לתערוכה שביקש לאתגר אמנים בסוגיה של שיתוף פעולה יצירתי שוויוני ונטול היררכיות.