Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

הינך נמצא כאן

ניתוח התנהגות יישומי

המרכז ללימודי תעודה והשתלמויות
ניתוח התנהגות יישומי

הינך נמצא כאן

תעודת זהות

שעות קבלה: 
א' - ה' 9:00–12:00, 13:00–16:00
דואר אלקטרוני
לייעוץ ורישום ללימודים: 

053-3608224 ניתן לשלוח הודעות וואטסאפ

02-6587541

02-6587528

חייגו 02-6587541 ; 02-6587528
וואטסאפ: 053-3608224

מתעניינים בתוכנית?

מלאו פרטים ונחזור אליכם

ניתוח התנהגות יישומי הינו מדע המתמקד בהבנה ושיפור של התנהגות האדם. זוהי דיסציפלינה במדעי הטבע שצמחה מן הפסיכולוגיה ההתנהגותית והיא  חותרת להבנה כיצד גורמים הסביבתיים, ביולוגיים, פרמקולוגיים ואחרים משפיעים על התנהגותם של בני אדם.

ניתוח התנהגות יישומי כפרקטיקה קלינית מתמקד בשיפור תפקודם של פעוטות, ילדים, בני נוער ומבוגרים ונמצא כאחד היעילים בטיפול בהתנהגויות חשובות חברתית בתחומים שונים כגון חינוך וקשיי התנהגות, טיפול בלקויות והפרעות שונות כגון הפרעות על הרצף האוטיסטי ולקויות קשב וריכוז, שימוש בחומרים אסורים, אורח חיים בריא ועוד.

בוגרי תכנית לניתוח התנהגות יכולים להשתלב במגזרי עבודה ציבוריים (לדוגמה מערכות חינוך) או פרטיים (לדוגמה תכניות ביתיות למשפחות וילדים בעלי התנהגויות מאתגרות) כמנתחי התנהגות העוסקים בבניית, יישום ופיקוח על תכניות התערבות התנהגותיות.

התכנית מאומתת על ידי הלשכה העולמית להסמכת מנתחי התנהגות הארגון הבינלאומי לניתוח התנהגות (Association for Behavior Analysis International) במסלולים לבעלי תואר ראשון (BCaBA) ולבעלי תואר שני (BCBA).

מטרות הלימודים

  • הכשרה אנשי מקצוע מומחים בניתוח התנהגות יישומי והקניית ידע תיאורטי וקליני של עקרונות והליכים בניתוח התנהגות יישומי
  • רכישת מיומנויות לניתוח תפקודי של התנהגות לשם אבחון קשיי התנהגות והתאמת תכניות טיפול למגוון רחב של בעיות תפקוד בקרב ילדים
  • הכשרת אנשי חינוך וטיפול בקידום תהליכי למידה והסתגלות מיטביים, טיפול בהתנהגויות מאתגרות, ובניית תכניות חינוכיות וטיפוליות לילדים צעירים עד אוכלוסיות בוגרות

תכנית הלימודים

קורסים עיוניים שהינם חובה על פי דרישות הארגון הבינלאומי לניתוח התנהגות ABAI:

  • עקרונות והליכים בניתוח התנהגות יישומי
  • צפייה ומדידה של התנהגות ושיטות מחקר יחיד בניתוח התנהגות יישומי
  • הערכה תפקודית של התנהגות
  • אסטרטגיות הוראה קבוצתית, ניווט כיתה ופרקטיקות הוראה יחידניות לתמיכה בילדים בסיכון
  • תכנון ויישום תוכניות התערבות התנהגותיות ותהליכי פיקוח בהקשרים התנהגותיים
  • התנהגות אתית ומקצועית של מנתחי התנהגות
  • פיתוח מיומנויות ויישומים ייחודיים של התערבויות התנהגותיות
  • ביהביוריזם רדיקלי לאנשי המקצוע

תעודה

למסיימים בהצלחה את הלימודים העיוניים תוענק תעודה בניתוח התנהגות יישומי מטעם המכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין.

גמול השתלמות

על-פי התקנות של משרד החינוך.

  • התמחות: אפשרות להרחבות עיוניות בהיקף של 140 שעות יקנו תעודה בניתוח התנהגות יישומי עם התמחות במסלול ההתמחות הנבחר (לדוגמה, התמחות בלקויות מורכבות, משפחה ועוד)
  • התנסות מעשית מרוכזת מפוקחת: ישנה אפשרות להירשם למסלולים שונים של ליווי והדרכה על התנסות מעשית, אשר יקבעו ביעוץ אישי. ליווי הפרקטיקום כרוך בתשלום נוסף בהתאם להיקף הליווי במסלול הנבחר
  • מספר המקומות בתכנית מוגבל

לפרטים נוספים על התכנית:   abady@dyellin.ac.il

שאלות נפוצות

  • מהי תוכנית לימודי ניתוח יישומי של התנהגות?

    תוכנית לימודים זו מקנה ידע במדע הנקרא ניתוח התנהגות יישומי והפילוסופיה עליה הוא מושתת. ניתוח התנהגות יישומי הינו מדע המתמקד בהבנה ושיפור של התנהגות האדם. זוהי דיסציפלינה במדעי הטבע אשר צמחה מן הפסיכולוגיה ההתנהגותית ואשר חותרת להבנה כיצד גורמים הסביבתיים, ביולוגיים, פרמקולוגיים ואחרים משפיעים על התנהגותם של בני אדם.

    ניתוח התנהגות יישומי כפרקטיקה קלינית מתמקד בשיפור תפקודם של פעוטות, ילדים, בני נוער ומבוגרים ונמצא כאחד היעילים בטיפול בהתנהגויות חשובות חברתית בתחומים שונים כגון חינוך וקשיי התנהגות, טיפול בלקויות והפרעות שונות כגון הפרעות על הרצף האוטיסטי ולקויות קשב וריכוז, שימוש בחומרים אסורים, אורח חיים בריא ועוד.

  • כיצד בנויה תוכנית לימודי התעודה?

    תוכנית הלימודים מורכבת מ 12 קורסים המקנים ידע בתחום הדעת של ניתוח התנהגות יישומי. למשתלמים בתוכנית יתאפשר להרחיב את לימודיהם במסלולי הרחבה (בתשלום נוסף). החל מן השנה השנייה ללימודים מתחילה גם ההתנסות המעשית המרוכזת והמפוקחת של 500 שעות.

  • מהו לוח הזמנים של תוכנית הלימודים?

    תוכנית הלימודים העיוניים מתקיימת לאורך שלושה סמסטרים (סתיו, אביב וסתיו), בימי רביעי, בין השעות 8:30 – 15:30 (יתכנו שינויים). התוכנית נלמדת במתכונת היברידית. כמו כן מספר קורסים ילמדו במתכונת מקוונת או משולבת בשעות הערב (כל משתלם מביתו). לימודי הרחבה (בתשלום נוסף) עשויים להתפרס על ימות השבוע האחרים ודורשים תיאום מערכת מראש על ידי המשתלם.  

  • מהן דרישות ההשכלה המקדימות לקבלה לתוכנית הלימודים?

    בעלי תואר ראשון לפחות בחינוך ובתחומים משיקים כגון פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ייעוץ חינוכי, ענפי הטיפול השונים (ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת ועוד), מדעי החברה, מדעי ההתנהגות, הנדסה ורפואה. בעלי תארים מתחומים אחרים (לדוגמה, אנתרופולוגיה, מדעי מחשב, ארכיאולוגיה) יגישו פנייה לוועדת חריגים.

  • אני עומד לסיים את לימודי התואר הראשון – האם באפשרותי להירשם לתוכנית?

    כן, מלווה בהצהרה כי המועמד יסיים את לימודי התואר הראשון טרם סיום תוכנית הלימודים בניתוח התנהגות יישומי. ככלל, לא תוענק תעודת סיום לימודי ניתוח התנהגות יישומי ללא הצגת אישור סיום תואר במהלך הסמסטר האחרון ללימודי התוכנית.

    במילים אחרות, מועמד שסיים את התואר הראשון לאחר סיום לימודי ניתוח התנהגות יישומי לא יקבל תעודה על לימודיו, גם לא רטרואקטיבית.

  • האם התוכנית ממוקדת רק באוכלוסיות על הרצף האוטיסטי או אוכלוסיות ייחודיות אחרות?

    התוכנית איננה ממוקדת או מכוונת לאוכלוסיות ייחודיות. מדע ניתוח התנהגות יישומי עוסק בכל התנהגות באשר היא, ובכל מתנהג באשר הוא. במהלך התוכנית ייעשו קישורים ויישומים של עקרונות והליכים התנהגותיים לאוכלוסיות שונות על פי צרכיהן ומאפייניהן. יינתנו דוגמאות רבות ממחקר ומעבודות חינוכיות ותראפויטיות עם ילדים בגיל הרך עד בוגרים ומבוגרים, מאוכלוסיות עם עיכובים התפתחותיים ולקויות אינטלקטואליות, דרך אוכלוסיות עם לקויות למידה ועד לאוכלוסיות עם התפתחות אורגנית תקינה אך המאופיינים עם לקויות למידה, לקויות רגשיות או הפרעות התנהגות.

  • מה ייחודיות התוכנית?

    לתוכנית מספר מרכיבים ייחודיים. ראשית, התוכנית מאפשרת לימודי הרחבה המרחיבים את לימודי הבסיס בניתוח התנהגות יישומי. הרחבה זו הינה אופציונלית וכרוכה בתשלום נפרד. המסיימים הרחבה מקבלים תעודה המעידה על ההתמקצעות הספציפית כחלק מלימודי התעודה.

    שנית, התוכנית מוצעת על ידי מגוון אנשי סגל בעלי ידע נרחב וניסיון עשיר בעיסוק בניתוח התנהגות יישומי בתפקידים קליניים, תפקידי הדרכה והובלת צוותים ואף ביצירת והפצת ידע מחקרי ומקצועי בבמות בינלאומיות ולאומיות שפיטות. בין אנשי הסגל כאלו המגיעים מתחומי, ניתוח התנהגות, פסיכולוגיה, הוראה וחינוך מיוחד, מנהל ומדיניות בחינוך ועוד. אנשי הסגל רובם ככולם עובדים במסגרות שטח שונות כגון בתי ספר ומתי"אות משרד החינוך, מסגרות חינוכיות בגיל הרך ובהדרכות וטיפולים בקרב משפחות והורים לילדים עם או בלי צרכים מיוחדים.

  • מיהם אנשי הסגל בתוכנית?

    (עשויים לחול שינויים)

    ד"ר שירי אייבזו (BCBA-D, המכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין), ראשת התוכנית, מרצה וחוקרת בתחומי הפרעות התנהגות והפרעות רגשיות

    יפית שמואל, רכזת מקצועית של התוכנית, מנתחת התנהגות במשרד החינוך ומורה לחינוך מיוחד מורכב.

    הדס חכם (BCBA), מנתחת התנהגות במשרד החינוך, רכזת פרקטיקום  

    אבנר פרידלין (BCBA), מנתח התנהגות

    הדס מונצ'יק גרינברג (BCBA, מתי"א חולון), מנתחת התנהגות במשרד החינוך

    סבין לוי, מנתחת התנהגות במשרד החינוך

    רונית קנקזיל-מימון (מתי"א חולון-אזור), מנתחת התנהגות במשרד החינוך ומורה לחינוך מיוחד

    קרן סמואל מגל (BCBA), מנתחת התנהגות מתמחה באוטיזם ומרצה (מכללת דוד ילין, אוניברסיטת בר אילן) 

  • מהם מסלולי הרחבה ולמי הם מיועדים?

    מסלולי ההרחבה הן אפשרויות הרחבת ידע בתחומים ספציפיים: חינוך מיוחד, משפחה, לקויות מורכבות והגיל הרך. מסלולים אלו מיועדים לכל מי שמעוניין להרחיב את הידע בתחומי הדעת המוצעים, ולעסוק בעתיד בעבודה עם אוכלוסיות או גילאים ייחודיים ולאלו שלא רכשו ידע רחב בתחומים המוצעים במהלך לימודי התואר הראשון או השני שלהם. ניסיוננו מראה כי ככל שהידע בתחומי חינוך וטיפול, פסיכולוגיה והתפתחות האדם רחב יותר, כך המשתתפים בתוכנית מצליחים לעשות שילוב טוב יותר בין הידע ההתנהגותי לבסיסי הידע האחרים והופכים לאנשי מקצוע עם הבנה מעמיקה ומקיפה יותר. קורסי ההרחבה אינם חלק מתוכנית הלימודים בניתוח התנהגות ואינם חלק מחייב ממנה.  הם מוצעים כהרחבה למעוניינים, וכרוכים בתשלום נפרד.

  • אילו אפשרויות תעסוקה נפתחות בפני בוגרי התוכנית?

    בוגרי תוכנית לניתוח התנהגות משתלבים במגזרי עבודה ציבוריים (לדוגמה מערכות חינוך) או פרטיים (לדוגמה תכניות ביתיות למשפחות וילדים בעלי התנהגויות מאתגרות) כמנתחי התנהגות העוסקים בבניית, יישום ופיקוח על תכניות התערבות התנהגותיות.

  • האם התוכנית כוללת התנסות מעשית?

    כן. תוכנית הלימודים כוללת התנסות מעשית מרוכזת מפוקחת של 500 שעות בליווי והדרכה. התנסות זו מתקיימת על פי דרישות הגוף המסמיך הבינלאומי וכן על פי דרישות מקומיות. למעוניינים בשעות התנסות רבות יותר, יוכלו להירשם בשנים עתידיות ליחידות התנסויות מעשית נוספות של 500 שעות.

  • היכן אוכל לבצע את ההתנסות המעשית?

    את ההתנסות המעשית ניתן לבצע בכל מסגרת המאפשרת הפעלה של תכניות התנהגותיות עם בני אדם. על המשתלמים למצוא מסגרות התנסות מתאימות. במידת האפשר, צוות התוכנית יסייע במציאת מסגרות שכאלו למי שזקוק.

  • מה ההתנסות המעשית כוללת?

    ההתנסות בשדה כוללת תרגול של מיומנויות קליניות בניתוח התנהגות  כגון הערכה תפקודית, הגדרת התנהגויות לטיפול, בניית תוכנית התערבות, הכנת פרוטוקולים ליישום הליכי התערבות, התנסות בעבודה פרטנית עם ילדים/הורים, מתן הדרכה לצוותים. במהלך ההתנסות השבועית המונחה מקבל שתי שעות הנחיה בשבוע הכלולות בסך שעות ההתנסות השבועיות.

  • כמה שעות התנסות מעשית עליי לבצע מידי שבוע?

    מידי שבוע יש לצבור 20 שעות התנסות שבועיות לאורך 2 סמסטרים בשנה ב'. ההתנסות דורשות לפחות יומיים נוספים מעבר ליום הלימודים בשנה ב.  חלק מן השעות מתקיים בהכנה תכנון והערכה של תוכנית ההתערבות מחוץ לסביבת ההתנסות, וחלק מן השעות בעבודה ישירה בסביבת ההתנסות, (למשך 4-6 שעות בשבוע).

  • האם אקבל תשלום בעבור עבודתי המעשית?

    לא.

  • כמה זמן דורשת התוכנית ללמידה עצמית במהלך השבוע, מעבר ליום הלימודים הרשמי?

    על מנת לסיים את התוכנית בהצלחה נדרשות עוד מספר שעות במהלך השבוע ללמידה עצמית הכוללת קריאה, הכנה לבחנים וביצוע המטלות השונות. לא ניתן לצלוח את התוכנית מבלי להשקיע זמן ולמידה נוספת מעבר ליום הלימודים הרשמי.

  • האם ישנם בחנים בתוכנית?

    בהחלט כן. יש המשווים את האתגר בלמידת ניתוח התנהגות יישומי כלמידה של שפה חדשה. בחלק מן הקורסים מתקיימים מבדקים מדי שבוע על פרקי קריאה שבועיים, זאת על מנת לאפשר

    למשתלמים ללמוד תכנים חדשים בחלקים קטנים ובהצלחה. במילים אחרות, המשתלמים מתבקשים להפגין ידע וידע זה מוערך באופן תכוף לאורך כל תוכנית הלימודים. 

  • האם ישנה קריאה באנגלית?

    בהחלט כן. ענף ניתוח התנהגות יישומי הינו חדש יחסית והספרות בעברית בתחום זה הינה מוגבלת. זאת בעוד שהספרות באנגלית רחבה מאוד, ענפה, מקיפה ועדכנית. בנוסף, כחלק מהלימת התוכנית לדרישות הארגון המסמיך הבינלאומי בניתוח התנהגות, התוכנית נלמדת באופן צמוד לרשימת המטלות העדכנית (Task List 5) ולספרות באנגלית המקנה את כל הידע הדרוש. ישנה קריאה של כפרק או שניים באנגלית בכל שבוע. התוכנית ממליצה בחום לרכוש את ספרי הקורסים הנדרשים המכילים את כל תורת הענף.

  • אילו דרישות נוספות יש בתוכנית?

    מעבר לזמן הדרוש במהלך השבוע לקריאה והכנה למבדקי ידע, על הנרשמים לתוכנית להיות בעלי יכולת קריאה והבנה טובה באנגלית, התמצאות באינטרנט, ויכולת אופיס (מחשב) טובות, בעיקר וורד ואקסל. כל משתלם יידרש לקנות את ספר התוכנית מיד עם קבלתו אליה, וכן תועבר אליו בהמשך רשימת ספרי קורסים נוספים לרכישה בהמשך.  

  • איזו תעודה אקבל בסיום התוכנית?

    בוגר תוכנית הלימודים והפרקטיקום יקבל תעודת סיום בניתוח התנהגות יישומי עם התנסות מפוקחת מרוכזת 500 שעות. בוגרי מסלול הרחבה יקבלו תעודה המעידה על הרחבת הידע הייחודית שרכשו.

  • האם הלימודים בתוכנית מוכרים לצבירת שעות במסגרת אופק חדש/ עוז לתמורה?

    כן. לימודי ניתוח התנהגות מוכרים בקרן השבתון וכן לאופק חדש ועוז לתמורה בכפוף להקצאות משרד החינוך.

  • האם התוכנית מאומתת על ידי הארגון הבינלאומי לניתוח התנהגות (ABAI)?

    כן. התוכנית מאומתת על ידי הארגון הבינלאומי לניתוח התנהגות (Association for Behavior Analysis International) במסלולים לבעלי תואר ראשון (BCaBA) ולבעלי תואר שני (BCBA).

  • האם ישנם מבחני הסמכה שיש לבצע לאחר סיום תוכנית הלימודים?

    עד לשנת 2022 הייתה אפשרות לגשת למבחני הסמכה שנערכים ומפוקחים על ידי הלשכה הבינלאומית להסמכת מנתחי התנהגות. החל מ 2022 לא ניתן לגשת למבחנים אלו מחוץ למדינת צפון אמריקה וקנדה. בישראל טרם כוננו מבחני הסמכה למקצוע אם כי ישנה סבירות שבעתיד מנתח התנהגות יידרש לגשת לבחינת הסמכה ישראלית, שאיננה קשורה לתוכנית הלימודים בה למד.

  • האם הצלחה בתוכנית לימודי התעודה מבטיחה תעודת מנתח התנהגות מוסמך?

    לא. תעודת הסיום מציינת כי הבוגר סיים לימודי ניתוח התנהגות עם התנסות מעשית מרוכזת ומפוקחת. אם וכאשר יתקיימו מבחני הסמכה בישראל, לא יהיה קשר בינם ובין תוכנית ההכשרה.

  • האם נדרשת הסמכה בינלאומית או ישראלית על מנת לעסוק בניתוח התנהגות בישראל?

    לא. כרגע לא נדרשת הסמכה בינלאומית לשם עיסוק בניתוח התנהגות יישומי בישראל ואין מבחני הסמכה ישראלים. יחד עם זאת, בישראל פועלת ועדת רגולציה המקדמת מבחן הסמכה ישראלי, ובעתיד יעודכנו הדרישות מסטודנטים לבצעו.