
ישנם כלים רבים שעשויים לתמוך ביצירת תחושת שייכות בקרב הלומדים והלומדות.
דוגמאות לכך:
Flip מאפשר הקלטת סרטוני וידאו/אודיו לשם יצירת קשר, היכרות ויצירת שיח קבוצתי.
דוגמאות לפעילויות שניתן לעשות באמצעות Flip:
פעילות היכרות: ניתן לבקש מהסטודנטים להקליט סרטון קצר בו הם מציגים את עצמם. את הסרטונים מעלים לסביבה של הקורס באתר "group" וכך הסטודנטים (והמרצים) יכולים להכיר את חבריהם לספסל הלימודים עוד בטרם נפתח הקורס.
פעילות שיח: ניתן לבקש מהסטודנטים להביע עמדה או לענות על שאלות שנוגעות לטקסט שעליהם לקרוא. באפשרות הסטודנטים להגיב זה לזו באתר הקורס ובכך ליצור שיח מוקלט ואינטראקטיבי.
videoask מאפשר יצירת סרטון אינטראקטיבי שמשלב שאלות והפניות במהלך הסרטון.
דוגמא לפעילות שניתן לעשות באמצעות videoask:
יצירת תחושת שייכות וקשר- באמצעות ה videoask ניתן ליצור קשר עם הסטודנטים וללמוד על מצבם ומידת הפניות שלהם ללמידה.
פעילויות צ'ק אין הן פעילויות קצרות שנהוג לעשות בתחילת מפגש/שיעור.. הן נועדו ליצור היכרות ולבנות אמון בין השותפים ללמידה, לאפשר כניסה לאווירת למידה וליצור תחושת שייכות.
תחושת שייכות היא התחושה הסובייקטיבית שהפרט הוא חלק בלתי נפרד מהחברה ו/או האנשים בסביבתו. מושג זה כולל את התפיסה של הפרט שהוא חלק חיוני של קהילה בה הוא מרגיש מקובל ומכובד. תחושת השייכות קשורה לתוצאות חיוביות כגון הישגים אקדמיים, התעקשות ורווחה אישית.
לתחושת שייכות יש השפעה על תהליכי למידה בכיתה. בין היתר, היא משפיעה על מידת המוטיבציה ללמידה ועל מידת המעורבות של הסטודנטים בתהליכי הלמידה.
בתאוריית ההכוונה העצמית (SDT) של דיסי וריאן ((Deci & Ryan,2000 מבחינים בין מוטיבציה חיצונית, המונעת על ידי סיבות ומקורות חיצוניים, לבין מוטיבציה פנימית טהורה, המתבטאת בפעילות הנעשית לשם הסיפוק או ההנאה הפנימית הכרוכים בפעילות עצמה, ולא למען תגמולים חיצוניים.
המוטיבציה לפעולה משפיעה על התוצרים המתקבלים מהפעולה. כאשר הפעולה נובעת ממוטיבציה פנימית אנו נראה:
כאשר הפעולה נובעת ממוטיבציה חיצונית או ממוטיבציית ריצוי אנו נראה ונחווה:
דיסי וריאן טוענים כי אפשר להגביר את המוטיבציה הפנימית באמצעות סיפוק שלושה צרכים בסיסיים של האדם, ואלה הם:
צורך בקשר, בשייכות ובביטחון
הצורך שיהיו לנו בחיינו אנשים שאנו חשים כלפיהם קרבה וקשר עמוק ומשמעותי; אנשים שיימצאו לצידנו גם בעת הצלחה וגם בעת כישלון.
צורך בתחושת מסוגלות
תחושה שאנחנו מסוגלים לעשות דבר מה שמאתגר אותנו. תחושה כזאת נוצרת מתוך למידה ופיתוח מיומנויות, ומתוך אמונה ביכולת האישית ליצור יש מאין.
צורך באוטונומיה
הצורך בחופש מכפייה, זכות בחירה, מקום לניווט עצמי. הערכים והמטרות הפנימיות
מובילים אותנו בקבלת החלטות, מעניקים לנו משמעות ומשמשים בסיס להערכה העצמית שלנו.
Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2000). The "what" and "why" of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry, 11(4), 227-268. https://doi.org/10.1207/S15327965PLI1104_01
Dost, G., & Mazzoli Smith, L. (2023). Understanding higher education students’ sense of belonging: a qualitative meta-ethnographic analysis. Journal of Further and Higher Education, 1-28.