teva-fb

mitlabtim

לקבלת מידע אנא פנו אלינו ונחזור אליכם בהקדם.
שם פרטי:
שם משפחה:
נייד:
דואר אלקטרוני:

מסלול

back

החוג למדעי הטבע - סיורים ואירועים

הסיור הבינתחומי לדרום ולאילת

הסיור הבינתחומי לדרום ולאילת מתקיים בתאריכים: 9-11.2.2014.

הקורס יהווה דוגמא לאופן למידה מעמיק של היבטים שונים של חבל ארץ הדרומי כדוגמא שניתן להשליכה על למידה של חבלי ארץ ואזורים שונים בארץ בכלל ובעולם בכלל.הקורס מדגיש קשרים בין תחומים שונים של הדיסציפלינות שנלמדים במהלך הקורסים השונים. בנוסף הקורס מדגים למידה חוץ כיתתית.

מטרות הקורס הן:

- למידה של תחומי הגאולוגיה, הבוטניקה הזואולוגיה והגאוגרפיה (גאומורפולוגיה ואקלים), של אזור מרכז הנגב, דרום הנגב והערבה והתבוננות על בתי גידול מגוונים דרך היבטים אלו והקשרים וההשפעות ההדדיות ביניהם.

- למידה רחבה של אקולוגיה (התנאים הביוטיים והא-ביוטיים) של אזור הנגב המרכזי, הנגב הדרומי והערבה ושונית האלמוגים.

- הקורס מכוון לתת כלי להסתכלות על שטח וניסיון לראות מהם התחומים שלהם זקוקים כדי להבין כיצד ומדוע השטח נראה כפי שהוא.

תכנית סיורים תשע"ד החוג למדעי הטבע
- איתן אביטל

1. יום ו' 25/10/2013 צובה ( בדגש על שמירת טבע בשטחים פתוחים,חקלאיים וארכיאולוגיים)

2. יום ו' 22/11/2013 עין-כרם ( בדגש על שמירת טבע בעיר )

3. יום ג' 25/3/2014 אוניברסיטת תל אביב –גן זואולוגי ( בדגש על אופני שמירה על וטיפוח של מגוון המינים המקומי)

4. יום ו' 2/5/2014 סביבות עין-כרם ( בדגש על פוטנציאל ההוראה והמחקר הגלום בפרוקי רגליים בבתות בסביבת העיר)

5. יום ה' ( אחה"צ-ערב) 22/5/2014 גן בוטני גבעת רם (בדגש על מורכבות מערכות היחסים בין צמחים לבין בעלי-חיים)

6. יום ו' 20/6/2014 גן החיות בירושלים ( בדגש על אופנים לשיפור רווחת בע"ח ולעידוד התנחלות של מיני בר בשטחי הגן)

על הסטודנטים/יות המעוניינים/ות להירשם לסיור לפנות ללבורנטיות (מרים ויוליה) עד שבוע לפני תאריך הסיור, להשאיר מספר טלפון לקשר ולקבל דף הנחיות ( לאופן ההגעה למקום, לציוד הדרוש)

ההגעה למקום עצמאית (באוטובוס או ברכב פרטי)

יום מדע תשע"ב

בשנת תשע"ב בחרנו להיענות להזמנת מוזיאון המדע ולקיים את יום המדע השנתי של החוג במוזיאון, בנושא נשים במדע: עידוד בנות לבחירה במדעים וטכנולוגיה.

יום המדע תשע"ב נערך ביום ג' בתאריך 15.5.12 בין השעות 14:00 - 17:00 במוזיאון המדע, גבעת רם, בנושא נשים במדע: עידוד בנות לבחירה במדעים וטכנולוגיה.

למידע נוסף לחצו כאן

סיכום הסיור הלימודי הבינתחומי תשע"א – להרי הנגב, הערבה ואילת

בסיור השנה השתתפו 36 מתלמידי החוג בחברת 6 מרצות מתחומי הגיאולוגיה, הזואולוגיה והבוטניקה ומספר משתלמות חברות המכללה.

יצאנו בבוקר יום א', ה-6.2.2011 לכיוון ירוחם, תחת שרביט הארגון המופתי של ונדה רייך. פתחנו בחקר מסלע וצומח בערוץ נחל ירוחם. התרגשנו ממזג האויר החורפי ומהמים בערוצי הנחלים וזכינו בהסברים מאלפים מפי גילה אלון וחגית טישלר. פגשנו עקבות דורבנים, חיפושיות שח-עוריות וחלזונות וזכינו ללמוד ממיכל מוטרו ומונדה על יכולות ההישרדות והרגלי הרבייה של יצורים אלה.

בהמשך חלפנו ליד מחשופי חול צבעוני במעמקי המכתש הגדול וירדנו רגלית לעין יורקעם בינות למחשופי סלעי שבטה החלקים. לעת ערב התמקמנו בבי"ס שדה חצבה. לאחר ארוחת ערב משביעה חקרנו בהנחיית גילה את צמחי המדבר שאספנו בדרך ואת התאמותיהם הייחודיות לתנאי מחייתם.

היום השני נפתח עם עלות החמה בביקור באתר הזנבנים שבשמורת הטבע נחל שיזף. למדנו על עקרון ההכבדה והתבטאותו בקרב הזנבנים ובעלי חיים אחרים. ראינו את שיטת הסוכך והשיטה הסלילנית ועליה את הטפיל למחצה הרנוג השיטים שפרחיו האדומים מזמינים יונקי דבש. מארגים אקולוגיים שלמים שבבסיסם העצים המספקים מזון ומחסה ליצורים השונים שבקרבתם.

משם פנינו אל המצפה התת ימי באילת. גן עדן תת ימי עשיר ומהמם ביופיו, כראוי לסביבות טרופיות. בין תוכינונים לסוסוני ים, שושנות ים ואלמוגים – צורות, צבעים, דרכי הישרדות ויחסי גומלין דמיוניים ממש. ההתפעמות גדלה מרגע לרגע. ונדה, מיכל ושי מצוות המצפה הלהיבו את הדמיון בסיפוריהם.

לאחר התמקמות בבי"ס שדה אילת עלו האמיצים לעת שקיעה לכיוון הר צפחות, לתצפית על אילת ועקבה בשעות הדמדומים. חגית גילתה מצפונותיהם הגיאולוגיות של הרי אילת – מגמה ודייקים, סלעים מטמורפים וסלעי משקע, קונגלומרטים ואבן חול, תשבץ מורכב של שכבות, התרוממויות וקימוטים שרק קרומיהם העליונים גלויים לעינינו.

בערב קיימנו דיון סוער על מקומו של האדם בכל המארגים העדינים אליהם נחשפנו. כדוגמא בחרנו לבדוק את השפעת המצפה התת ימי באילת על תושבי העיר, היזמים, הרשויות, הגופים הירוקים ו...יצורי הים.

היום השלישי נפתח בסיור מרהיב בקניון שחורת – סרט גיאולוגי של מאות מיליוני שנים רץ לנגד עינינו, צבעים ומרקמים של מסלעים. דילוגים מתקופה גיאולוגית אחת לאחרת, וחגית המנסה בעזרת מפות, דיאגרמות, דפים ותנועות ידיים להכניס סדר בהבנת השכבות המתערבבות זו בזו מתחת לרגלינו.

משם עלינו דרך מכתש רמון במזג אויר נפלא ובתאורת חורף חלומית לחי בר מצפה רמון. כאן זכינו במפגש מרגש עם אוח שקיפח חייו בתאונה עם עמודי מתח גבוה. מנהל האתר הציג לפנינו את הדורס במלוא הדר כנפיו וטרפיו, ואנו צפינו בילדי חוג הצפרות מצפה רמון מכרכרים סביב האוח. האירוע היה מלבב- חבל שהאוח לא התעופף לדרכו בתום המסיבה. עוד ראינו יצורי מדבר שונים המוחזקים באתר שהוא כעין מעון שיקומי לחיות מדבר פגועות, ומשאב ללימוד התאמות להישרדות בתנאי המדבר.

קינחנו במפגש עם יעלים שחיכו לנו על המצוק ממנו צפינו שוב על מכתש רמון. פרידה באור אחרון, תמונה קבוצתית ונסיעה צפונה.

עוד נזכיר את רותי ברנשטיין ואסתי ברזנר שסייעו לסטודנטים שהתלבטו מול שפע תופעות הטבע אליהן נחשפנו. ואחרונה חביבה- מרים צחור, לבורנטית החוג, שדאגה לכל מחסורינו והרבה למעלה מכך – ממסמרים לבדיקת קשיות סלעים ועד לבקבוקי מים לעל דכפין, מאקמול ועד לתופינים, ההצלחה נמצאת בפרטים! יישר כוח!

אלבום התמונות שלנו

תודה לגילה שפתחה אותו, הרוצים מוזמנים להזרים אליו תמונות.

רשמה: מיכל יובל

מעבר לדף הבית של החוג למדעי הטבע